23 mei 2024
Nieuws

Heimussen: receptie Prins Jacco d’n Urste

Dat carnaval er aan zit te komen komt nu naar voren in het volle programma. Na twee dagen pronkzitting vandaag op bezoek geweest bij Prins Jacco d’n Urste en Adjudant Jos van De Heimussen. Het eerst weekend van een reeks volle weekenden.

Aangekomen in De Hei, weer gerund onder bezielende leiding van ‘good old’ Ronald Giesbers, was de dorpsreceptie net ten einde en was het al een gezellig tafereel. Om eerlijk te zijn leek het minder druk dan andere jaren, maar waarschijnlijk waren er al een aantal naar huis. Aan de volle kado-tafel te zien kan het niet anders dat het druk geweest moet zijn. Wat een kado’s hebben Prins Jacco en Adjudant Jos gekregen en deze keer hebben we er alleen naar gekeken.

Na wat indrinken, het aanhoren van De Nolers en een korte pauze, mochten we kort na drieën onder de bekende klanken van Baila acte de présence geven.  Volgens program was onze podiumtijd van kort na half drie tot kort na drie, het eerste oponthoud was dus een feit. Daar kwam bij dat, geheel anders als anders, onze voordracht dit keer niet in een half uur afgewerkt kon worden. Het tweede oponthoud was geboren. Maar zoals Vorst John aangaf, bij De Heimussen zijn ze niet van de protocollen, dus dat was geen enkel probleem.

Bij de voorbereiding van zijn stuk heeft Vorst Martijn zich laten inspireren door een wandeling door Beers afgelopen zomer en een latere fietstocht door Vianen. Al wandelend door het centrum van Beers vroeg hij zich af hoe Beers er over 10 a 20 jaar uit zou zien: wanneer zal kapsalon Jos van de Heuvel de deur helemaal op slot gooien?; hoe lang zullen we nog twee kroegen hebben?; bestaat de kerk over 20 jaar nog;, zal Twan opgevolgd worden of zal Bakkerij Van Dijk geheel verdwijnen?

Deze overdenking nam hij later mee op zijn fietstocht door Vianen en hij stelde toen vast dat Vianen toch iets had waarmee ze ver voor lopen op Beers: een kapsalon hebben ze in Vianen nooit gehad naar zijn weten; cafe De Wiemel is er misschien al 25 jaar niet meer en ook de enig overgebleven kroeg is al een tijdje dicht geweest; Supermarkt Van Aldenhoven is jaren geleden al gesloten.

Doorfietsend naar huis via zijn ouderlijke woongebied, De Berse Hei, nog steeds overdenkend hoe de toekomst van niet alleen Beers, maar ook die van Vianen er uit zou gaan zien, fietste Martijn langs Bill Derks en bedacht de oplossing: Samenwerking tussen Beers en Vianen!!! Bill Derks en Pieter Lange zijn daar volgens hem 40 jaar geleden al mee begonnen en wat niemand toen kon vermoeden is dat er nu op meerdere gebieden samengewerkt wordt tussen Beers en Vianen. Denk daarbij aan de lagere scholen, Dr Jan de Quayschool en De Akkerwinde, en de voetbalclubs HBV en Vianen Vooruit. En om bij een verdergaande samenwerking op de toekomst voorbereid te zijn heeft Martijn voor de voetbalclubs al vast meegedacht over het compromisshirt wat er ingevoerd kan worden. Omdat de voorzitters van beide voetbalclubs er niet waren zijn de shirts overhandigd aan Adjudant Jos van De Heimussen, die overigens het geel van HBV ook een aantal jaren met trots heeft gedragen, en Adjudant Rob, het voetballende deel van onze voorgangers. Welke samenwerking zal er nog meer volgen?

Hierna was het de beurt aan Raadslid Gerben van Haren. Gerben is een een collega van Prins Jacco en dus volgens Martijn de aangewezen persoon om een boekje open te doen over Prins Jacco. Wat wij na het verhaal van Gerben weten is hoe een gemiddelde werkdag van Jacco er uit ziet. Dat het een stevige roker, dat hij veel Cola-light drinkt, dat hij van vechtsport houdt, dat hij graag bijnamen verzint en parodieën op liedjes maakt voor zijn collega’s, wat zijn favoriete woordjes zijn, dat hij seksistische taal niet schuwt, een keer gestoken is door een wesp op een wel erg ongelukkig plekje en oh ja, tussendoor ook nog voor duizenden euro’s vlees koopt en verkoopt. Maar wat we niet te weten zijn gekomen is wat er in Keulen en Parijs is gebeurd: “Wat er in Keulen en Parijs is gebeurd, blijft in Keulen en Parijs”, aldus Gerben. En dat hadden we graag willen weten en daar was Jacco kennelijk ook bang voor, aldus Vorst John. Vorst John had instructies gehad van Prins Jacco wat hij moest doen als Gerben te ver zou gaan. Wat heeft Gerben te verbergen? Zou hij bang zijn voor het jaar dat hij zelf voorop gaat in het carnaval?

Na Gerben heeft ook Prins André nog een woordje gericht tot Prins Jacco en Adjudant Jos. Met het geweld van Martijn en Gerben voor hem was hem nogal wat gras voor zijn voeten weggemaaid, iets wat hem in het dagelijks leven niet zal overkomen. Hij wist nog wel te melden dat hun voorliefde voor bier, zoals hij uit de uitnodiging op maakte, hen met deze dagen goed van pas zal komen, dat hun favoriete voetbalclubs verschillend zijn en dat Adjudant Jos woonachtig is in het ouwe huus van zien peetoom Wim van Osch. Verder had Prins André zijn huiswerk zeker goed gedaan want hij feliciteerde Adjudant Jos ook nog met zijn dochter Mila die hofdame is bij Jeugdprinses Floor.

Daarna was het de beurt aan de dansgarde om hun geweldige dansgardedans te showen aan alle aanwezigen, waaronder kennelijk een aantal jonge toeschouwers die speciaal voor ons dansgarde naar De Hei waren gekomen. Na het feliciteren werd het podium snel vrijgemaakt voor de volgende vereniging. Het liep al tegen vieren.

Voor Prins André ontstond er vlak voor het naar huis gaan nog een kick-moment. Onder de geweldige klanken van Hofkapel De Zelfkant en Vur de Joeks ontstond er een waar Prinsenmoment. Geweldig om te zien, iets om over na te denken. Het derde oponthoud was daar en hierdoor liep ook onze terugreis naar Beers vertraging op.